WordPress 6.7: een nieuw blokthema en veel meer
Nieuws
Hoe kan je een domeinnaam uit quarantaine halen?
16-02-2017 - Een domeinnaam die niet tijdig verlengd wordt, komt in quarantaine te staan. Dat wil zeggen dat die gedurende die quarantaineperiode niet meer werkt. Reden tot paniek? Gelukkig kan je zo'n domeinnaam weer reactiveren.
Wanneer je een domeinnaam registreert, krijg je jammer genoeg geen eeuwig recht op die naam. Je doet er dus goed aan correct op te volgen wanneer je domeinnaam staat te vervallen. Nomeo stuurt je 90 dagen voor de vervaldatum een eerste herinnering, die we dan elke 30 dagen herhalen. Maar wat gebeurt er wanneer je dat mailtje mist? Of toch te laat bent? Ben je je domeinnaam dan voorgoed kwijt?
Kostbare domeinnaam
Een domeinnaam is de slagader van je business. Het is het adres langs waar klanten je website vinden. Kostbaar goed dat je niet kwijt wil geraken. Maar het kan best gebeuren dat je je domeinnaam tijdig vergeet te verlengen of betalen.
In zo'n geval komt een domeinnaam in quarantaine terecht. Dat is een periode van 40 dagen waarin een domeinnaam op non-actief wordt gezet. De website of mailbox die eraan verbonden is, is dan niet meer bereikbaar.
Vervelend, dat wel. Maar geen reden tot paniek. Alle bestanden en instellingen van je website zijn nog ongedeerd. Alleen verwijst je domeinnaam even niet meer door. Gelukkig kan je die weer reactiveren.
Wat houdt een quarantaineperiode in?
De quarantaineperiode werd in het leven geroepen om domeinnaamhouders te beschermen, wanneer er iets misloopt bij de verlenging. Zo lang een domeinnaam in quarantaine staat, kan niemand anders de naam claimen.
Hoe lang die quarantaine duurt en hoe je een domeinnaam weer activeert, is afhankelijk van de extensie waarin je een domeinnaam geregistreerd hebt. We leggen je de spelregels hieronder uit.
Hoe haal je een domeinnaam uit quarantaine?
Over het algemeen kan je een onderscheid maken tussen 2 procedures. Een .be-domeinnaam die niet (tijdig) verlengd wordt, komt 40 dagen in quarantaine te staan. In die periode weigert de domeinnaam technische dienst, maar kunnen we hem op jouw vraag herstellen. Zodra je .be-domeinnaam gereactiveerd wordt, werkt ie als voorheen.
Voor heel wat andere landenextensies, zoals .nl of .eu, werkt dat overigens op dezelfde manier. Let wel: om een domeinnaam uit quarantaine te halen moet je, bovenop de registratie, ook een activatiekost betalen.
Hoe zit dat dan met een .com- of .net-domeinnaam? En wat met een .vlaanderen-domeinnaam?
Redemption Grace Period
Voor domeinnaamextensies zoals .com, .net of .vlaanderen en .brussels, heeft ICANN aparte regels opgesteld. Het gaat dan om een procedure die voor àlle generieke domeinnaamextensies geldt.
Vergeet je bijvoorbeeld tijdig je .vlaanderen-domeinnaam te verlengen, dan krijgt die de status Redemption Grace Period. Tijdens die periode werkt de domeinnaam 30 dagen lang niet én kan die niet geclaimd worden door iemand anders. RGP is in die zin dus erg vergelijkbaar met de quarantaineperiode van bijvoorbeeld een .be-domeinnaam.
Net zoals bij .be-domeinnamen, kunnen ook .com- of .vlaanderen-domeinnamen gemakkelijk hersteld worden. Besluit je de domeinnaam niet te heractiveren binnen de Redemption Grace Period, dan volgt er nog een tweede bezinningsperiode: de Redemption Period.
Die laatste duurt 5 dagen. In tegenstelling tot de RGP, dien je tijdens de Redemption Period wel een extra afkoopsom te betalen voor de reactivering van je domeinnaam.
Je domeinnaam toch kwijt?
Ben je je domeinnaam vergeten te verlengen? Dan kan je ons contacteren om je webadres weer te activeren. Zodra je domeinnaam weer werkt, worden ook je website en mailbox weer bereikbaar.
Is de quarantaineperiode voorbij, dan wordt je domeinnaam vrijgegeven. In dat geval kan je die zelf weer registreren, maar loop je het risico dat iemand anders je voor is.
Drop catching: vervallen domeinnamen oprapen
Jammer genoeg bestaan er organisaties die teren op iemands onoplettendheid. Zo ook in het wereldje van domeinnamen.
Er wordt dan gesproken van 'drop catching': het registreren van vervallen domeinnamen die mogelijk waardevol zijn. Drop catchers hopen die domeinnamen vervolgens weer door te verkopen aan een veel hogere prijs.
Andere partijen werken dan weer met zogenaamde 'back orders'. Dat houdt in dat mensen een bestelling kunnen plaatsen voor een domeinnaam die op dat moment al geregistreerd is, maar waarop zij als eerste recht krijgen wanneer die vrijkomt.
Hoe voorkom je je domeinnaam kwijt te raken?
Voorkomen is beter dan genezen, vinden we. Wat kan je doen om te voorkomen dat je je domeinnaam tijdig vergeet te verlengen? We geven je een handvol handige tips mee.
Zorg ervoor dat je e-mailadres altijd correct is. We sturen 90 dagen vóór de vervaldatum een eerste herinnering via e-mail. Dat doen we nog eens 60 en 30 dagen voor je domeinnaam vervalt. Een correct e-mailadres zorgt ervoor dat die herinneringen goed toekomen.
Kies voor een automatische betaling (domiciliëring), zodat je verlengingsfactuur steeds tijdig betaald wordt.
Schakel de automatische verlenging van je domeinnaam in. Zo hoef je je niet jaarlijks zorgen te maken over de precieze vervaldatum van je waardevolle naam. Wist je trouwens dat je de meeste domeinnamen voor een periode tot 10 jaar in één keer kan registreren?