Nieuws

Je eerste stappen in WordPress? 14 tips voor een vliegende start

23-08-2024 - Pas WordPress geïnstalleerd en klaar om je eerste stappen te zetten? Dankzij deze 14 tips neemt je website een vliegende start.

Je gaat je eigen WordPress-website maken. Fantastisch! Overal lees je hoe makkelijk WordPress is. Je registreert een domeinnaam, regelt de hosting en installeert WordPress. Een paar klikken en hop, bouwen maar.

En dan word je toch overweldigd door het lege canvas. Dat begrijpen we. Daarom helpen we je op weg met 14 handige tips. Je website is klaar voor een vliegende start.

1. Verken het dashboard van WordPress

Het controlepaneel van WordPress vind je door te surfen naar 'jouwdomeinnaam.be/wp-admin'. Nog even de logingegevens invullen, op aanmelden klikken en je zit in de stuurcabine van je website.

Aan de linkerkant zie je het menu. Dat bevat een heleboel elementen die je misschien niet kent. Laten we je een korte rondleiding geven.

  • Berichten: hier voeg je nieuwe blogberichten toe en bewerk je bestaande blogs.

  • Media: de hub voor alle bestanden, van afbeeldingen en video's tot pdf-documenten.

  • Pagina's: het vertrekpunt om pagina's toe te voegen of te bewerken, zoals een contact- of productpagina.

  • Reacties: hier zie je nieuwe reacties op je blogs verschijnen. Je kan ze er ook beantwoorden of verwijderen.

  • Weergave: alles wat met het ontwerp van je website maken heeft, vind je hieronder. Je thema's, maar ook het menu en de footer pas je hier aan.

  • Plugins: extra functies op je website krijg je door plugins te installeren. Die kan je hier allemaal terugvinden en beheren.

  • Gebruikers: een overzicht van alle gebruikersaccounts. Je past er ook de toegangsrechten aan.

  • Gereedschap: een verzameling tools om je website te managen.

  • Instellingen: hier pas je algemene instellingen aan. Op een paar daarvan gaan we hieronder in.

Dashboard verkend? Op naar een paar handige instellingen voor je website.

Goed om weten: sommige thema's en plugins krijgen na de installatie een aparte plaats in het menu. Je beheert en configureert ze dan via hun eigen postje.

wordpress dashboard: beheer je website in het linkermenu

2. Zorg voor een beveiligde verbinding

Een beveiligde verbinding (https) is een must voor je website. Die voorkomt namelijk dat kwaadwillenden gevoelige informatie kunnen onderscheppen.

Voor zo'n https-verbinding heb je een SSL-certificaat nodig. Heb je een hostingpakket bij nomeo, dan krijg je zo'n certificaat van Let's Encrypt er gratis bij.

Nadien kijk je best nog even na of alles goed staat in WordPress. Ga daarvoor naar 'Instellingen', kies 'Algemeen' en pas het WordPress- en website-adres aan naar https.

3. Stel de URL's goed in

WordPress geeft standaard nogal onduidelijke URL's aan je webpagina's door er een pagina-id aan toe te voegen. Gelukkig pas je die makkelijk aan.

Ga onder 'Instellingen' naar 'Permalinks' en kies de structuur die je aan links wil geven. Wij vinden 'Berichtnaam' de beste keuze. Die bevat altijd informatie over de pagina die iemand gaat bezoeken en blijft ook in de toekomst gebruiksvriendelijk.

4. Beheer de reacties

Reacties zijn een leuke manier om interactie tussen je bezoekers en je content te creëren. In WordPress kies je zelf op welke pagina's mensen comments kunnen publiceren en welke niet.

In de meeste gevallen wil je die reacties modereren. Bezoekers én zoekmachines lezen die reacties als een deel van je website. Ongewenste inhoud, zoals spam, zie je liever niet onderaan je blogs verschijnen. Via 'Instellingen' en 'Discussie' stel je zelf in wie mag reageren en hoe je commentaren weergeeft.

5. Neem de tijd om een thema te kiezen

Een thema bepaalt de vormgeving van je website. Die keuze is dus best een cruciale stap. Een WordPress-thema kiezen dat je mooi vindt, is evident. Maar stel ook deze vragen vooraleer je een definitieve keuze maakt.

  • Werkt het thema goed op alle toestellen, van desktop tot smartphone?

  • Laadt het thema snel?

  • Krijgt het goede beoordelingen?

  • Wordt het thema regelmatig geüpdatet?

  • Welke extra features biedt het thema?

een nieuw wordpress-thema zoeken en kiezen

6. Kies een pagebuilder

Dankzij pagebuilders bouw je je website via een drag-and-drop-systeem. Makkelijk werken, zeker voor beginners. Veruit de populairste builder is Elementor.

Heb je een blokthema gekozen in WordPress? Dan heb je geen extra pagebuilder nodig. Die zit gewoon al in je thema verwerkt. Wil je die wel gebruiken, dan installeer je zo'n pagebuilder als plugin. Net waarmee we hieronder verder gaan.

7. Installeer plugins op je website

Plugins voegen extra functionaliteit toe aan je website. Ze werken een beetje zoals apps op je smartphone.

Voor bijna alles heb je ook een plugin. Een webshop, contactformulier, forum of agenda, je hebt het allemaal in een paar muisklikken.

Let wel op dat ook de plugin die je kiest positieve reviews krijgt en vaak geüpdatet wordt. Op die manier vermijd je conflicten tussen plugins.

8. Maar beperk het aantal plugins

Net omdat ze zo makkelijk te installeren zijn, is het verleidelijk om meer en meer plugins toe te voegen. Al moet je wel weten dat te veel plugins je website uiteindelijk kunnen vertragen.

Probeer het aantal plugins te beperken tot degene die je echt nodig hebt, zoals:

  • Een contactformulier.

  • Een anti-spam-plugin.

  • Een plugin om je website te verbeteren voor zoekmachines (SEO).

  • Een cookies-plugin.

9. Schakel automatische updates in

WordPress, je thema en plugins krijgen regelmatig updates. Die bevatten vaak nieuwe functies, maar ze zijn ook belangrijk om foutjes of lekken op te lossen.

Je kan af en toe zelf controleren of er een update beschikbaar is en die vervolgens manueel installeren. Maar wist je dat het nog makkelijker kan? Via het controlepaneel van nomeo schakel je automatische updates in voor alle thema's en plugins op je website.

schakel automatische updates voor wordpress in via het controlepaneel van nomeo

10. Maak een aantal basic pagina's

Elke website is uniek, al hebben de meesten vaak wel een paar pagina's gemeenschappelijk. Pagina's die eigenlijk onmisbaar zijn voor elke professionele website.

Een homepagina is zo'n onmisbare pagina. Maar neem ook een contactpagina, blog en privacypagina op in je lijstje om je bezoekers optimaal te helpen.

een paar basispagina's in wordpress, zoals contact, over ons en veelgestelde vragen

11. Verbeter je content voor zoekmachines

Onze speurtocht op het internet begint bijna altijd bij een zoekmachine. Je kan de vindbaarheid van je eigen website verbeteren om hoger te staan in de zoekresultaten van Google, Bing en andere zoekmotoren.

Verschillende WordPress-plugins helpen je daarbij. Ze analyseren je content op zoekwoorden, maken een sitemap voor je aan en sporen kapotte links op. Handig, toch?

Tip: op zoek naar een SEO-plugin? Onze favorieten zijn Yoast SEO en Rank Math. Allebei gratis te installeren.

12. Comprimeer afbeeldingen

Kleinere bestanden op je website zorgen voor snellere laadtijden. Meestal valt de grootste winst te boeken met kleinere afbeeldingen en video's.

Je vindt een heleboel plugins (zoals Smush of WP-Optimize) of online tools om je afbeeldingen te comprimeren. Upload de bestanden, comprimeer ze en download de definitieve versie van het bestand. In een paar muisklikken is het gebeurd.

13. Meet de prestaties van je website

Helemaal af is een website nooit. Hij leeft. Maar je wil wel weten hoe hij leeft. Laadt je website snel genoeg? Komen er wel bezoekers naartoe? En welke pagina's zijn populair?

Met Google Analytics krijg je meer inzicht in bezoekersstatistieken. Google Search Console helpt je beter te begrijpen hoe je website presteert in de zoekresultaten. En met PageSpeed Insights kom je erachter hoe snel hij laadt.

14. Gebruik professionele e-mailadressen

Heb je een contactformulier op je website of stuur je af en toe een nieuwsbrief? Dan heb je baat bij een professioneel e-mailadres. Zeg nu zelf: een bericht van 'welkom@nomeo.be' oogt toch een stuk betrouwbaarder dan 'welkombijnomeo@outlook.com'?

Host je je WordPress-website bij nomeo, dan krijg je 50 mailboxen gratis bij je pakket. Je voorziet alle collega's en afdelingen van hun eigen, professionele adres.

Je eerste stappen in WordPress

WordPress is een instapklare tool om zelf je website te bouwen. Maar elk nieuw project is een beetje overweldigend. Deze 14 tips helpen je je eerste stappen te zetten.

Heb je meer vragen? Onze WordPress-handleiding zet je verder op weg, van je eerste domeinnaam tot een succesvolle website. Of contacteer een van onze vakmannen via 0800/26 800, support@nomeo.be of live chat.

Ontvang handige tips voor je domeinnaam en blijf op de hoogte van de laatste updates en aanbiedingen met onze maandelijkse nieuwsbrief. Krijg je 'm liever niet meer? Afmelden kan net zo eenvoudig als aanmelden.


X